De Veluwe

De Veluwe is overwegend bebost en ligt zoals vele kennen in de provincie Gelderland en telt ongeveer 1000 vierkante kilometer. Met ten noorden van Rheden, het Nationaal Park Veluwezoom met het Signaal Imbosch, wat het hoogste punt is van de Veluwe met 110 meter. Op de voet gevolgd door de Torenberg nabij Apeldoorn met 107 meter.

De Veluwe bestaat uit overwegend loofbos en naaldbos, met een grote variatie aan zandverstuivingen en heidevelden. Nabij het startpunt van de Mountainbikeverhuur ligt één van de grootste zandverstuivingen namelijk het Hulshorsterzand met een grootte van 170 hectare. Naast de zandverstuiving is er ook een groot heideterrein in de buurt van de startlocatie, namelijk de Elspeetsche Heide, een natuurgebied van 768 hectare.

Naast de grote hoeveelheid en verschillende flora zijn er ook veel dieren te spotten in de Veluwe. De inmiddels gearriveerde dieren in de Veluwe zijn het afgelopen decennia gegroeid in populatie, na een moeizame geschiedenis, mede door het vele jagen en zwakke populaties. Onder andere de vos, herten, wilde zwijnen en hazen zijn dieren die gemakkelijk tegen te komen zijn op de Mountainbikeroutes. Soms is de schade en overlast van de hoge zwijnenstand (soms wel 5500) terug te zien in de omgeploeterde bodem van de Veluwse bossen.

Dit allen maakt de Veluwe zo uniek, de grote verscheidenheid aan flora en fauna in deze grootte. Van unieke zandverstuivingen tot bijzondere ontmoetingen met wolven.